Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Κι αν φτωχική τη βρήκες την Ιθάκη...

Καλέ μου αμύητε φίλε Θανάση, εκτός από εσένα, που με έχεις πρήξει με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, αλλά ακόμα δεν έχεις τολμήσει να "κρούσεις τη θύρα" (κατρουλιάρη!!), είχα και πολλές άλλες επιστολές από αναγνώστες του blog που μου κάνουν διάφορες ερωτήσεις, δείχνουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στον Τεκτονισμό, αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους καλόπιστα το όλο θέμα και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Πρέπει όμως να δώσω μερικές διευκρινήσεις, δεδομένου ότι κάποιες ερωτήσεις υποδηλούν μία προκατάληψη, ή, εν πάση περιπτώσει, κάποια ίχνη ανακριβούς πληροφόρησης, πράγμα φυσικό αφού έχουμε αφήσει τόσες δεκαετίες τους κάθε λογής αγύρτες και φανατικούς να αλωνίζουν χωρίς ποτέ να κάνουμε τον κόπο να δώσουμε απάντηση.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι λοιπόν που πρέπει να καταρριφθούν πρώτα, έτσι ώστε κάποιοι ενδιαφερόμενοι να μην εισέλθουν στο Τάγμα περιμένοντας να συμβούν γεγονότα που τελικά δεν συμβαίνουν και τους απογοητεύουν.

Δώστε βάση λοιπόν και πιστέψτε με, για να μη χάσετε τον καιρό σας:
 • Ο Τεκτονισμός ΔΕΝ είναι ένα σύστημα κολλητών που θα σας προωθήσουν επαγγελματικά και κοινωνικά. Ακόμα κι αν ανήκατε στον Αθλητικό Σύνδεσμο Κωλοπετεινίτσας, θα γνωρίζατε άλλα μέλη που θα προτιμούσαν να δώσουν σε εσάς μία δουλειά αφού κάθε Κυριακή πλακώνεστε στο ξύλο μαζί, με τους φιλάθλους της Καρδιτσομαγούλας. Έτσι και με τα άλλα μέλη της στοάς σας. Απλά έχετε ένα κύκλο φίλων, τίποτα περισσότερο και όλα αυτά που ακούγονται είναι μπαρούφες. Κανένας δεν θα σας υποχρεώσει να προτιμήσετε τον αδελφό Τέκτονα και κανένα δεν μπορείτε να υποχρεώσετε εσείς. Μάλιστα, αν γίνει αντιληπτό ότι γνώμονάς σας είναι το συμφέρον και τίποτα άλλο, θα σας αποξενώσουν όπως θα διώχνατε κι εσείς ένα «κολλιτσίδα» από την παρέα σας. Βέβαια, μια και δεν έχουμε ένα αλάθητο τρόπο να διακρίνουμε τους αρριβίστες, κάποιοι από αυτούς εισέρχονται τελικά στην Αδελφότητα, αλλά μέσα σε 2-3 χρόνια αποχωρούν έμπλεοι απογοήτευσης για το χρόνο που έχασαν.

 • Ο Τεκτονισμός ΔΕΝ είναι για όλους. Δεν είναι ελιτίστικο αυτό που λέω, απλά συμβαίνει. Φανταστείτε ένα μεγαλοβιοτέχνη που ο καημός του είναι πότε θα βγει το καινούργιο μοντέλο της Καγιέν για να το παραγγείλει σε χρώμα περλέ, πως θα εξασφαλίσει πρώτο τραπέζι πίστα στο Χριστοδουλόπουλο για να ράνει με λελουδικό τη νέα αοιδό που έσκασε μύτη στο σόου και είναι «και γ**ώ τα γκομενάκια» και πως θα κλείσει καλή ξαπλώστρα στην Ψαρού για τη σεζόν,  να θέλει (όχι να μπορεί, δεν είμαι ρατσιστής) να αποσυμβολίσει διάφορες τεκτονικές έννοιες, εργαλεία ή ιστορίες και να «χαράξει τεκτονικόν τεμάχιον». Ο καψερός, θα μας ρίξει κανένα μπινελίκι και θα φύγει τρέχοντας, για να μην έχει παρτίδες με εμάς τους ξενέρωτους. Τόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθεί αυτό ο Χαρδαβέλας, που πίεζε τον προσκεκλημένο του να του εξηγήσει γιατί δεν υπάρχουν αγρότες μέσα στη Μασονία; Γιατί έχουν γίνει σπόνσορες στις Βουλγάρες των σκυλάδικων του κάμπου ρε Καραμήτρο και δεν έχουν χρόνο, να γιατί. Δεν τους διώχνουμε εμείς αν έχουν κάτι να πουν, αυτοί την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια γιατί δεν θέλουνε παρτίδες με φλούφληδες σαν εμάς.

 • Ο Τεκτονισμός ΔΕΝ θα σας κάνει πλούσιους και διάσημους. Δεν πουλάτε την ψυχή σας στο Σατανά για να αποκτήσετε όλα τα καλά του Φάουστ. Μέσα στην Αδελφότητα υπάρχουν άνθρωποι πολύ ευκατάστατοι (που ούτως ή άλλως θα ήταν ευκατάστατοι, ακόμα και χωρίς να γίνουν Μασόνοι) και άλλοι που προβληματίζονται ακόμα και με τα €20 που έχουν να δώσουν σαν συνδρομή στη Στοά τους. Με την οικονομική κρίση που μας δέρνει τον τελευταίο καιρό, δεν είναι λίγοι οι αδελφοί μας που έχουν φτάσει σε επίπεδο ένδειας και οικονομικής εξαθλίωσης. Μάλιστα, αυτό που περιμένουμε από εσάς είναι να βάζετε λίγο το χέρι στην τσέπη για καμιά αγαθοεργία και να δίνετε και καμιά μπουκάλα αίμα αν μπορείτε, που και που.

 • Ναι, φοράμε ωραίες και φανταχτερές ποδίτσες και αποκτάμε τίτλους φανταχτερούς και εντυπωσιακούς, αλλά τις φοράμε μέσα στη στοά μας και δεν γράφουμε τους τίτλους στις κάρτες μας. Άλλωστε οι τίτλοι είναι ενδεικτικοί αυξημένων καθηκόντων και όχι δικαιωμάτων και κάθε συνειδητοποιημένος Τέκτων πρέπει να τους βλέπει ως πρόσθετο φορτίο. Μεταξύ μας είμαστε απλά ο αδελφός Γιάννης, Δημήτρης, Θανάσης, Κώστας ή Σοφοκλής, ανεξάρτητα από τους απονεμηθέντες τίτλους. Αν θέλετε ποδίτσα για να κουνηθείτε σε καμιά χαζογκομενίτσα, μπείτε στο www.tektonismos.gr και παραγγείλετε να σας στείλουν στο σπίτι σας το περίζωμα κανενός ενδόξου να βγάλετε φωτογραφίες να μοιράσετε, μην κάνετε τον κόπο να τρέχετε στις στοές.

 • Μπορεί η μαμά σας να υποστηρίζει στην κυρά-Καλλιόπη δίπλα ότι είστε κατάλληλος να αναλάβετε την προεδρία της Chase Manhattan Bank τώρα που τελειώσατε το κολλέγιο του Ξυνή, αλλά θα πρέπει να αφήσετε αυτό το βαρύ μέταλλο έξω από το Ναό και να κερδίσετε την αποδοχή των αδελφών σας με άλλα μέσα, όπως με ταπεινότητα, με ιδέες, με συμμετοχή, με ανιδιοτέλεια, με αγαθοεργία και με διάθεση να γνωρίσετε τον πραγματικό σας εαυτό, όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό καμιά φορά.

 • Αν και η Ελευθεροτεκτονική Αδελφότητα δέχεται θεωρητικά στους κόλπους της κάθε άτομο ηλικίας άνω των 23 ετών που πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής του, έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη ηλικία για να ενταχθεί κανείς είναι μεταξύ των 30 και των 40 ή ακόμα αργότερα. Βλέπεις, όταν ένας άνθρωπος αγωνίζεται για να "στήσει" ένα σπιτικό και μια καρριέρα, δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί ουσιαστικά με την εσωτερική του αναζήτηση και βελτίωση και αυτό είναι κάτι πολύ φυσικό και ανθρώπινο. " Primum vivere deinde philosophari"

 • Ο Τεκτονισμός είναι το ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ και ΑΝΤΙΔΟΓΜΑΤΙΚΟ κομμάτι της κοινωνίας μας και καμία σχέση δεν έχει με συντήρηση, αντίδραση και σιωνιστικές συνωμοσίες. Είναι μία αδελφότητα διαφωτισμού που πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη του Ορθού Λόγου, της Λογικής και της Ισότητας. Αν κάποιοι αντιδρούν σε αυτό, ας ψάξουν οι ίδιοι μέσα τους γιατί το πράττουν.

 • Ο Τεκτονισμός ΔΕΝ είναι θρησκεία και ΔΕΝ ασχολείται με τη θρησκεία και την πολιτική. Η αποχή του αυτή είναι συνειδητή και σοφή, διότι έτσι αποφεύγονται ανεπιθύμητες τριβές μεταξύ αδελφών που υποστηρίζουν διαφερετικούς πολιτικούς ή θρησκευτικούς προσανατολισμούς. Μαζευόμαστε για να συζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.

 • Οι Τέκτονες ΔΕΝ είναι ο Τεκτονισμός, όπως το Πολίτμπιρό της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ δεν ήταν ο Κομμουνισμός και ο οπισθογεμής Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος  της 10ετίας του '50 δεν ήταν ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός. Δεν είμαστε συνεπώς υπεύθυνοι αν έγιναν κάποτε Τέκτονες ο Παττακός ή ο Μεταξάς και μη μας χαρακτηρίζετε εξ αιτίας αυτού του γεγονότος. Ο καθένας από εμάς φέρει το βάρος των δικών του ευθυνών. Τέκτων με όλη τη σημασία της λέξης γίνεται κανείς μετά από πολλά χρόνια σκληρής προσπάθειας και αυτογνωσίας και γίνεται μόνο για τον εαυτό του (ή μπορεί να μην γίνει ποτέ, ανεξάρτητα από τους τίτλους ή αξιώματα που θα μαζέψει).

 • Εν ολίγοις, ο Τεκτονισμός είναι μια μοναχική πορεία που θα κάνετε για τον ίδιο σας τον εαυτό. Είναι ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό, γιατί ποτέ δεν θα φθάσετε στο Φως, απλά θα το πλησιάζετε μέρα με τη μέρα. Και δεν έχει θαμμένο κανένα υλικό θησαυρό για να βρείτε, πέρα από αυτόν που καλείστε να ανακαλύψετε μέσα σας.

 • Τέλος, οι παρθένες προς διακόρευση μας έχουν τελειώσει προ πολλού... 
Όσοι πιστοί, προσέλθετε... 

(επιτρέψτε μου να υπερηφανεύομαι λιγάκι, διότι όσοι αναγνώστες του φτωχού αυτού μπλόγκ αποφάσισαν να "κρούσουν τη θύρα του Ναού" απέδειξαν ότι ήταν εξαιρετικά αξιόλογα και καλλιεργημένα άτομα που κοσμούν επάξια τις στοές στις οποίες εντάχθηκαν, κάνοντάς με ένα ευτυχή "νονό")

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ,
Συ είπας "φτωχό". Και διορθώνω κάνοντας χρήση του κατ' εμέ ορθού: Το ειλικρινές και τίμιο αυτό μπλογκ, που κάνει εμάς τους αμύητους να αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχει βρεθεί κάποιος να δώσει αυτές τις απαντήσεις δημόσια, αφήνοντας χώρο για κάθε λογής ανυπόστατες θεωρίες περί Τεκτονισμού που σκοπό έχουν μόνο να βλάψουν (μυημένους και αμύητους, καθώς και τον ίδιο τον θεσμό), διαστρεβλώνοντας την Αλήθεια, που είναι και ο ανώτερος σκοπός της αναζήτησης όλων μας (θέλω να πιστεύω); Και, ακόμη-ακόμη, αμαυρώνοντας την μακραίωνη ιστορία του Τάγματος, που μόνο το 1717 δεν ξεκίνησε, αλλά πολύ νωρίτερα (ίσως και πριν τις Διονυσιακές Συντεχνίες-δε γνωρίζω απόλυτα), καθώς και όλους τους Αδελφούς σας που έχυσαν το αίμα τους, πολλές φορές με ατιμωτικό τρόπο, για την προστασία και διαφύλαξη και διάδοση της ελεύθερης σκέψης, των επιστημών, της ελευθερίας του ανθρώπου κ.α. που αν τα γράψω, το πληκτρολόγιο θα χρήζει άμεσης επισκευής.
Γιατί;
Φέρετε μέρος ευθύνης για το "σκότος" στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία της χώρας μας στα περί Τεκτονισμού, μην εννοώντας προσωπικά εσάς, δημιουργό και διαχειριστή του παρόντος ιστοχώρου, αλλά σκεπτόμενος ότι ελέω Αδελφικής Αγάπης θα θέλατε να επιβαρυνθείτε με μέρος της ευθύνης που αναλογεί στους Αδελφούς σας.

Με Τιμή,
Ένας αμύητος (δεν γνωρίζω για πόσο καιρό ακόμη...)

Υ.Γ.: Γνωρίζω ότι το μπλογκ βρίσκεται "εν υπνώσει", αλλά ίσως είναι μια εσωτερική ανάγκη να απαντήσω, ή τέλος και μια ελπίδα ότι κάποιος θα αναγνώσει τα ταπεινά και απλοϊκά (ούτε καν απλά) μου σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Και που να 'ξερα αδελφέ μου ότι ο τότε καιρός που έγραφα παραπάνω (δεν γνωρίζω για πόσο καιρό ακόμη...) θα ήταν τόσο λίγος. Μθητής Τέκτων πλεόν όμως, και επαληθεύεται κάθε τμχ σου περί της Αδελφότητος. Έχεις όμως τον τρόπο σου και τα γράφεις σ' αυτό το blog. Κρούομεν, τελικά, την θύρα του ίδιου μας του εαυτού, κρούοντας την θύρα του Ναού. Επομένως, δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε τίποτα πέραν αυτού που κρύβουμε εντός μας και αυτών που θα μας αποκαλυφθούν, όσο εργαζόμαστε για τον εαυτό μας. Οι αδελφοί μας είναι εκεί για να μας μάθουν να "πιάνουμε" και να "χειριζόμαστε" τα εργαλεία, τα μέσα λάξευσης του εαυτού μας, προσερχόμενοι στις εργασίες μας με παπάκι, ποδήλατο, λεωφορείο, το οικογενειακό μας αμάξι... Πολύ γέλιο με τους τυπάκους που στήνονται στα παράθυρα απέναντι από το Τεκ.Μέγαρο και στα άλλα "παράθυρα" και περιμένουν να δικαιωθεί ο Χαρδαβέλας, αναμένοντας Bentley, Jaguar, Aston Martin. Άπειρο γέλιο!
ΜτΤΑΑ