Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Η Μύηση... (άνευ διακορεύσεως παρθένων)



Ας πούμε τώρα λίγα πραγματάκια για τη Μύηση...

Φοβερά και τρομερά πράγματα υποτίθεται ότι συμβαίνουν στη διαδικασία της μύησης. Αν είναι να πιστέψει κανείς τους καλεσμένους του Χαρδαβέλλα, τον ανεκδιήγητο Τσαρούχα ή την κα Ελένη Λουκά, θα έπρεπε να περιμένω να πιω αίμα νεογέννητου, να κάνω σπονδές στο Σατανά, να διακορεύσω καμμιά παρθένα που περνούσε ξέπουρλη έξω από τη Στοά και να κάνω τη μυστική χειραψία με τους Σιωνιστές της Βουρβουρούς Χαλκιδικής.

Φυσικά, δεν έλειπε και η διάθεση πλάκας εκ μέρους των μελλοντικών αδελφών μου. “θα δεις τι έχεις να τραβήξεις κακομοίρη μου”, “θα σε λιανίσουμε στο ξύλο”, “θα δεις το Χριστό φαντάρο” και όλα τα σχετικά με την καζούρα που τραβάει στο Στρατό μια παλιοσειρά σε ένα ψάρακα που εμφανίζεται στο τάγμα του με τα αυτοκόλλητα χαρτάκια ακόμα επάνω στη στολή του.

Οι πιο ψύχραιμοι, μου είπαν απλά να προσπαθήσω να ευχαριστηθώ την εμπειρία, γιατί είναι κάτι το μοναδικό και κρύβει μέσα της πολλούς συμβολισμούς, μια συμβουλή που πιστεύω πια ακράδαντα και επαναλαμβάνω σε κάθε αμύητο που ετοιμάζεται να "κρούσει ατάκτως τη θύρα".

Τέλος πάντων, κάποια στιγμή με πήρε ο υπεύθυνος τηλέφωνο και μου είπε “την τάδε μέρα και ώρα να είσαι στη Στοά με μαύρο κουστούμι, μαύρα παπούτσια, μαύρη γραβάτα και λευκό πουκάμισο”... Κανονικός Man in Black δηλαδή, αν έχετε δει την ταινία. Μόνο το μαύρο γυαλί μου έλειπε βραδυάτικα και φαντάζομαι ότι όποιοι με έβλεπαν στο δρόμο θα νόμιζαν ότι κάποια γιαγιούλα άφησε τα εγκόσμια κι εγώ πήγαινα να διευθετήσω την κατάσταση...

Ετσι, ο φίλος σας έκανε την εμφάνισή του την καθορισμένη ώρα, μαζί με άλλα δύο παλληκάρια που θα περνούσαν κι αυτά την ίδια δοκιμασία. Μας πήρανε και μας βάλανε να καθόμαστε μόνοι μας, σαν τους ψωριάρηδες, σε ένα διάδρομο και να περιμένουμε.

Κάποια στιγμή σκάει μύτη ένας τύπος με μια μαύρη ρόμπα και κουκούλα, φτυστό αρνητικό της Κου Κλουξ Κλάν και με μπαγλαρώνει χωρις να λέει τίποτα, μου δένει τα μάτια, με πιάνει από τα δύο μου χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη μου και δήθεν σπρώχνοντάς με βίαια (και προσέχοντας ταυτόχρονα μην του σκοντάψω και σαβουρδιαστώ κάτω σαν καρπούζι) αρχίζει να με περιφέρει στους διαδρόμους, αλλάζοντάς μου πορεία για να με μπερδέψει. Εγώ στο μεταξύ πήρα πρέφα ποιος ήταν (ένα φιλαράκι που τα πίναμε μαζί το καλοκαίρι), αλλά έβγαλα μούγγα στη στρούγκα και έπαιξα το ρόλο μου.

Με τα πολλά με έμπασε σε ένα δωματιάκι που έμοιαζε με δοκιμαστήριο καταστήματος στο εντελώς μαύρο του και με παλούκωσε σε μια καρέκλα μπροστά σε ένα τραπεζάκι. Μου έλυσε τα μάτια και μου έδωσε ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι να γράψω και σηκώθηκε και έφυγε (μάλλον για να περιλάβει τους άλλους μαντραχαλάδες που περιμένανε).

Πριν φύγει μου έδωσε και ένα βελούδινο σακκουλάκι (μάλλον από ουίσκυ Johnny Walker Black Label ήταν) και μου ψιθύρησε να βάλω μέσα του όλα τα μεταλλικά αντικείμενα και τα νομίσματα που είχα επάνω μου.

Πάνω στο τραπέζι ήταν ένας ψεύτικος κόκκορας, ένα κρανίο με ένα φωτάκι μέσα του, ένα κερί που έκαιγε και κάτι πιατάκια που είχαν μέσα αλάτι και θειάφι, μια κλεψύδρα και ένα κομμάτι ψωμί.

Στον τοίχο ήταν κάποιες πινακίδες που έγραφαν τα παρακάτω:

  • Γνώθι σαυτόν
  • Μην προχωρήσης αν εις την ψυχήν σου υπεισέλθη τρόμος
  • Απελθε, αν εκ περιεργείας προσήλθες
  • Αποχώρησον, αν έχης το συμφέρον ως πυξίδα του βίου σου
  • Δυστυχής θα είσαι παρ'ημίν, αν δυσανασχετής, ακούων αποκαλυπτόμενα τα ελαττώματά σου
  • Θα είσαι ευτυχής εν μέσω ημών, αποφεύγων την υποκρισίαν και αναμιμνισκόμενος ότι είσαι θνητός

Οι συβολισμοί που εμπεριέχονται εδώ λοιπόν, είναι προφανείς στον αναγνώστη. Ο μυούμενος πρέπει να αναλογιστεί το πέρασμα του χρόνου, τη θνητότητά του και μέσα στο σκοτάδι να αναλογιστεί “το Χάος από το οποίο προήλθε το μορφικόν Είναι της Φύσεως” (η Τάξις, δηλαδή, της Τεκτονικής φρασεολογίας).

Το χαρτί είναι η Κοινωνική Διαθήκη του μυούμενου και περιέχει τις ακόλουθες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν γραπτά και να υπογραφούν:
  • Τίνα τα προς τον Θεόν καθήκοντά σου; 
  • Τίνα τα προς τον πλησίον, την Πατρίδα και την οικογένειαν; 
  • Τίνα τα προς σεαυτόν;
Σαν καλό παιδί λοιπόν, συμπλήρωσα τη διαθήκη μου (την οποία κάποια στιγμή ξαναπέρασε ο δοκιμαστής και του την έδωσα αμίλητος) και κάθισα στο μισοσκόταδο να χαζεύω το κρανίο που με κοιτούσε με τη σειρά του με πονηρό και ελαφρά ειρωνικό ύφος (“άλλο ένα στραβάδι που μας επισκέπτεται”).

“Τι κοιτάς ρε μπάρμπα, δεν έχεις ξαναδεί άλλο ψάρακα εδώ μέσα;”
“Εχω δει παλληκάρι μου, αλλά δεν παύει να έχει πλάκα το θέμα”
“Και γιατί αυτό;”
“Ε, να, θυμάμαι τα δικά μου”
“Δηλαδή;”
“Να, τη δική μου μύηση”
“Δικός μας είσαι;”
“Ε, τι, θα με διορίζανε αλλοιώς εδώ;”
“Ααααα, μάλιστα! Και δε μου λές, είσαι πολλά χρόνια εδώ;”
“Εννοείς ζωντανός ή πεθαμένος;”
“Και τα δύο”
“Να σου πω...μμμμμμ.... μακαρίτης είμαι καμμιά πενηνταριά χρόνια. Ζωντανός ήμουν εδώ μέσα άλλα πενήντα”
“Τι μου λες, ρε μπάρμπα!!! Πρέπει να ήσουν υψηλόβαθμος δηλαδή”
“Αμέ!!! Ενδοξότατος, Κραταιός, Τρίς Ισχυρός και Σοφότατος. Σαράντα περιζώματα άλλαξα εδώ μέσα, που λέει ο λόγος, άσε τα ιπποτικά που με τη στολή μου έμοιαζα με προσκοπική σκηνή γιατί ήμουν και καλοθρεμμένος, ζωή να'χα!!”
“Και πως ξέπεσες έτσι, να κάνεις το φωτιστικό μέσα στο Διασκεπτήριο;”
“Ατιμη κενωνία! Αλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις στα Τάρταρα”
“Αυτό από τη Μήτση Κωσταντάρα το πήρες”
“Ναι, αλλά πάει στην περίπτωσή μου, όπως και το “Θα πάω στην Αστραλία να βρω την τύχη μου” της Βασιλειάδου”
“Καλά, καλά, τα λέμε άλλη φορά, ακούω βήματα απ'έξω”
“Αντε, καλή συνέχεια παλληκάρι μου, φιλιά στο Σεβάσμιο, όποτε θες πέρνα για κουβέντα, εγώ εδώ είμαι όλες τις εργάσιμες εκτός Δευτέρας που έχω ρεπό”
“Και που πας τις Δευτέρες”
“Θα το μάθεις στον 33ο βαθμό, μπουχαχαχαχα....ααααα, πριν φύγεις, ξύσε μου λίγο τη μύτη, με τρώει και δεν έχω πια χέρια...

Εκείνη τη στιγμή άνοιξε η πόρτα και μπήκε φουριόζος ο Δοκιμαστής (όπως λέγεται επίσημα ο τίτλος του). Με κοίταξε λιγάκι με αμφιβολία, βλέποντάς με να ξύνω τη μύτη του κρανίου, αλλά δεν είπε τίποτα. Απλά με μπουζούριασε και πάλι, αφού μου φόρεσε το πανί στα μάτια και άρχισε να με περιφέρει στους διαδρόμους και να με ανεβάζει στις σκάλες μέχρι να βρεθούμε (όπως έμαθα εργότερα) στον προθάλαμο του Ναού (του χώρου που τελεί τις εργασίες της η Στοά). Εκεί μου ζήτησε να βγάλω το σακκάκι, τη γραβάτα, μου ξεκούμπωσε 3 κουμπιά από το πουκάμισο, μου σήκωσε το αριστερό μανίκι και το δεξί παντζάκι, μου έβγαλε το δεξί παπούτσι και με έβαλε να φορέσω ένα πασουμάκι 2 νούμερα πιο μικρό από την ποδάρα μου. Μετά με έβαλε να “κρούσω ατάκτως τη θύρα του Ναού” μία φορά, δυνατά. 

Όλα αυτά σας τα διηγούμαι, απλά και μόνο για να γλυτώσετε τα 20 ευρωπουλάκια που θα δίνατε για να τα διαβάσετε στο "Χαμένο Σύμβολο" του Dan Brown. Δεν σας ξεφουρνίζω δηλαδή κανένα επτασφράγιστο μυστικό...

Δεν θα υπεισέλθω στο υπόλοιπο Τυπικό που ακολούθησε κατά τη δοκιμασία μου. Εχει να κάνει με την παροχή διαβεβαιώσεων του μυούμενου ότι αποδέχεται τους Κανονισμούς της Σεπτής Στοάς, και με δεμένα μάτια βαδίζει μπροστά από τους αδελφούς του (πλέον) σε ένα συμβολικό μονοπάτι προς την αρετή και την πνευματική τελείωση, ενώ του τονίζεται ότι θα είναι επαίσχυντη πράξη οποιαδήποτε αποκάλυψη των μυστικών του τάγματος (χωρίς απειλές ή άλλες βάρβαρες διαδικασίες που γράφουν οι διάφοροι άσχετοι για να τους πιστέψουν άλλοι άσχετοι). 

Αυτό που διακυβεύεται για όποιον αποκαλύψει τα μυστικά είναι η Τιμή του, απέναντι σε ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον αξιολόγησαν ως έντιμο, ελεύθερο και χριστοήθη άνθρωπο, τίποτε άλλο από αυτά που ξεφουρνίζουν οι διάφοροι συνωμοσιολόγοι της καρπαζιάς.

Ουσιαστικά, και πέρα από τις διαδικασίες που κάθε μία τους έχει το δικό της συμβολισμό, η μύηση έχει το συμβολισμό της γέννησης του αμυήτου σε ένα κόσμο πνευματικού φωτός, όπου ο ίδιος και με τη βοήθεια των αδελφών του, θα προσπαθήσει να τελειωθεί πνευματικά και ηθικά. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ένας Τέκτων αναφέρεται στην ημερομηνία μύησής του λέει "..είδα για πρώτη φορά το Φως την 25η Ιανουαρίου 1986 στη Σεπτή Στοά ΧΧΧ".

Κάποια στιγμή ο μυούμενος οδηγείται και πάλι εκτός Ναού, όπου ντύνεται κανονικά και του λύνονται τα μάτια και οδηγείται ενώπιον του Σεβασμίου για την επίσημη διαβεβαίωση. Εκεί του δίνονται και οι οδηγίες της κεράμωσης (πως να αναγνωρίζεται ως Τέκτων, δια του σημείου, της χειραψίας και της μυστικής λέξεως) και φοράει το λευκό περίζωμα του μαθητή και τα λευκά γάντια. Μετά οδηγείται στην κορυφή της στήλης του Βορρά ως τιμώμενο πρόσωπο και του δίνεται ένα ξίφος να κρατάει όσο κάθεται.

Μετά το πέρας των εργασιών, όλοι οι αδελφοί περνούν μπροστά του και του δίνουν τον τριπλό αδελφικό ασπασμό, κάνοντάς τον πλέον αποδεκτό ως αδελφό τους, μια εμπειρία για τον νεοφώτιστο που θεωρώ ότι είναι ανεπανάληπτη και πρέπει να τη βιώσει κανείς για να αντιληφθεί τι εννοώ.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Στοάς κατεβαίνουν στο κυλικείο του Τεκτονικού Μεγάρου για το “ποτήριον αγάπης”, όπου όλοι οι αδελφοί κάνουν πρόποση για τους νεόφυτους αδελφούς τους με ευχές για κάθε καλό, σε κλίμα φιλικό και χωρίς τα τυπικά του εν λειτουργία εργαστηρίου.

Ετσι, τόσο απλά και ωραία, έγινα Τέκτων πριν αρκετά χρόνια....απεκδυόμενος τα μέταλλα (χρήματα, όπλα και αξιώματα) και βαδίζοντας εντός του Ναού και ενώπιον των αδελφών του, ταπεινά και αβέβαια, όπως πρέπει να πράττει κάθε άνθρωπος στη ζωή του.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλτατε ..... πολυ ωραία γραμμενο το αρθράκι. Ασε δε τις αναμνήσεις που μου ήλθαν στο μυαλο

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά το αρθράκι, απλά μια προσωπική μου άποψη, ο τεκτονισμός που κατά άλλους είναι 350-400 ετών και κατά άλλους πολλών χιλιάδων, επιβίωσε λόγω των ιδεών, αλληγοριών (μεθόδου) και λόγω της μυστικότητας. Δικιά μου προσωπική άποψη είναι να διατηρηθεί, ουδεμία αναφορά σε βέβηλα μάτια δε θα προωθήσει ουδένα από τους σκοπούς του.

Ανώνυμος είπε...

PWS EPILEGONTAI OI ENDIAFEROMENOI? AN KAPOIOS TO METANIWSEI PX FOVITHEI I DUSANASXETISEI KTL META MPOREI NA KSANAPROSPATHISEI NA MPEI? AN MYITHEIS MPOREIS NA EGKATALIPSEIS META?KAI TI PRESVEVEI O TEKTONISMOS? EINAI MONO FILOSOFIKO KINIMA I OXI? EYXARISTW EK TVN PROTERWN GIA TIS APANTISEIS.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα πολυ ωραιο το αρθρο αλλα χωρις ουσιαστικες στιγμες νομιζω.
Οσο για το σχολιο και τις ερωτησεις του προλαλησαντα πιστευω οτι δεν θα απαντηθουν ποτε ειδικα μεσα απο ενα δημοσιο μεσο.Αυτη ειναι και η μαγεια του τεκτονισμου.
Προσωπικη μου αποψη δυσκολα φευγεις απο καποια στοα ειδικα εαν εχεις ανεβει σε καποιο βαθμο,αλλωστε σου γινεται μια συνηθεια με φιλους που δυσκολα την αποχωριζεσαι ασε που κανεις δεν θα μπορεσει να μαθει ποτε για τελετες και ορκους στους μεγαλυτερους βαθμους.
Παντα ειχα ενα ζουζουνι μεσα μου να μαθω αλλα απο διαφορες συζητησεις ακομα με πολυ συγγενικα μου ατομα παντα μια διαφορετικη προσεγγιση διαπιστωνα που καταλαβαινα οτι δεν ηταν η αληθεια η δεν ηταν ολη η αληθεια.
Ενα μονο καταλαβα οτι το δεσιμο μεταξυ των αδελφων ειδικα της ιδιας στοας ειναι πολυ ισχυρο και ακλονητο.

GREEK MASON είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε της 8/5 (πρέπει να σας ξεχωρίζω): Τα κριτήρια επιλογής είναι πολύ απλά και δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με αυτά που ακούγονται. Διάβασε τα υπόλοιπα άρθρα του μπλογκ και ελπίζω να το αντιληφθείς. Αν φοβηθείς ή μετανοιώσεις, δεν έχει νόημα να ξαναπροσπαθήσεις γιατί θα έχεις ήδη δείξει ότι μπορεί να ξαναμετανοιώσεις. Το να εγκαταλείψεις είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, απλά δεν ξαναπατάς και δεν πληρώνεις τη συνδρομή σου και σε διαγράφουν αυτόματα. Οσο για το τι πρεσβεύει, αυτό θα το καταλάβεις διαβάζοντας τα υπόλοιπα άρθρα

GREEK MASON είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε της 24/5, το δέσιμο είναι ψυχικό (δες το σχετικό άρθρο για τη Συλλογική Ψυχή) με ανθρώπους που μαζί τους μαθαίνεις να λειτουργείς σε ένα άλλο, πιο πνευματικό επίπεδο. Και έχεις δίκιο, όσα κι αν ρωτήσεις, ο Τεκτονισμός είναι βιωματική κατάσταση και δεν την αντιλαμβάνεσαι παρά μόνο όταν τη ζήσεις ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

παρακαλω θα ηθελα να σασ κανω μια ερωτηση.


οι προγονοι μου ηταν μελη της φιλικης εταιριας το 1821 και φανταζομαι οτι καποιοι απο αυτους ηταν μελη σε στοα.αληθευει οτι το να εισαι ελευθεροτεκτων ειναι κατι που πηγαινει απο γενια σε γενια;

ευχαριστω

GREEK MASON είπε...

O καθένας γίνεται Τέκτων μόνος του και όχι κληρονομικώ δικαιώματι αγαπητέ μου. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα αν οι πρόγονοί σου υπήρξαν μέλη στοών, η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για εσένα από την αρχή..

Ανώνυμος είπε...

σας ευχαριστω για την απαντηση γιατι αυτο το ερωτημα με βασανιζε χρονια.
γιατι ακουγα απο αλλους οτι παιζη ρολο και η παραδοση των γενεων.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Greek Mason άν και είμαι βέβηλος και όχι φωτισμένος όπως εσύ έχω αμέτρητες απορίες,όχι για αποκάλυψη των μυστικών σας,αλλά άλλες.Μία απορία ,ίσως η μεγαλύτερη,ένας Έλλην τέκτων από τον πρώτο βαθμό μύησης δεν είναι αδελφός μέ έναν τέτκτων Τούρκο;Και τέλος αφού η Φιλική Εταιρεία ήταν Μασωνική και μας απελευθέρωσε σημαίνει ότι ο Τεκτονισμός είναι καλός και αποφασίζει για τις τύχες μας.Άρα καταρίπτεται κάθε έννοια Δημοκρατίας και ισονομίαςΕυχαριστώ..

GREEK MASON είπε...

Aγαπητέ μου φίλε, το λογικό άλμα που έκανες στην τελευταία σου πρόταση ήταν τόσο μεγάλο που στη θέση σου θα κοίταζα μήπως σκίστηκε το σώβρακό μου. Σοβαρά μιλώντας, όμως, ο Τεκτονισμός (όπως θα διαβάσεις και παρακάτω) είναι ίσως ένα φυτώριο ιδεών. Δεν τις επιβάλλει, απλά τους δίνει πρόσφορο έδαφος να καλλιεργηθούν, όπως οι ιδέες της Ελευθερίας, της Ισότητας και των Δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αν λοιπόν μέσα του κάποιοι άνθρωποι συνειδητοποίησαν κάποιες αδικίες που γίνονταν στον έξω κόσμο και έκαναν κάτι γι αυτό, δεν ήταν ο Τεκτονισμός που οργάνωσε την αντίδρασή τους αυτή. Τώρα αν εσύ θέλεις να τον ψέξεις για κάθε τί υπό τον ήλιον, δικαίωμά σου...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Greek Mason.
Άμα σε ήξερα προσωπικά ίσως κοίταζα άμα σκίστηκε το εσώρουχό σου βέβαια με την προϋπόθεση να ήταν και "καθαρό".Σοβαρά πάντως δε με κάλυψες στις άνω απορίες μου.Βέβαια δεν περίμενα ότι θα με καλύψεις γιατί στην ουσία ο ρόλος σας είναι άρρητος και δεν αποκαλύπτεται και αυτό κρατάει από την εποχή την Αρχαία,βλ.Αιγύπτιοι ιερείς,Πυθαγόρειοι,Ελευσίνιοι,Ναϊτες κλπ.Παρ'όλα αυτά σε Ευχαριστώ που αφιέρωσες από το χρόνο σου και μου απάντησες..

GREEK MASON είπε...

Καλέ μου φίλε, δεν είναι ότι δεν θέλω, είναι ότι δεν μπορώ να καταλάβω τι θα ήθελες να πω για να σε καλύψω. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις όλες τις αναρτήσεις, άλλωστε αυτές είναι για όλους, μυημένους και αμύητους και πιστεύω ότι μπορούν να σου δώσουν μια ιδέα. Αν πάλι θέλεις να ξεφυλλίσουμε τα Τυπικά μας και να τα αναλύσουμε μέχρι κεραίας, λυπάμαι αλλά δεν είναι αυτή η κατάλληλη ιστοσελίδα για κάτι τέτοιο, ούτε έχω την πρόθεση να το πράξω. Μπορείς όμως πάντα να ενταχθείς και να καταλάβεις κάποια πράγματα από μόνος σου. Σε διαβεβαιώ πάντως ότι δεν γνωρίζω κάποιον Αιγύπτιο ή Ελευσίνιο μύστη για να καταλάβω αν τηρούμε τα ίδια μυστικά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Greek Mason.
Κατ'αρχήν να σ'ευχαριστήσω που επιμένεις ακόμα μαζί μου και μου απαντάς.Έχεις δίκιο σε αυτά που λές.Είναι δυνατόν μία κοινωνία 8000 ετών να ερμηνευτεί σ'ένα Μπλόγκ του διαδικτύου;Όσον αφορά για να ενταχθώ ,άμα κατάλαβα καλά, να ενταχθώ στις τάξεις του Τεκτονισμού για να καταλάβω κάποια πράγματα ίσως είναι άτοπο για μένα γιατί τις απαντήσεις τις βρίσκουμε όλοι(μυημένοι και αμύητοι)μετά την φθορά της ύλικής μας υπόστασης.Ίσως ΜΟΝΟ για ένα λόγο θα ψαχνόμουνα να ενταχθώ σε μία τέτοια οργάνωση,για την ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ και μόνο γι'αυτό,όπως τότε οι Φιλικοί.Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο σκότος στην Πατρίδα μας άρα και σκότος στην ψυχή μου.Ευχαριστώ..

GREEK MASON είπε...

Φίλε μου, φαντάζομαι ότι θα βρούμε τις απαντήσεις τότε, αυτό όμως δεν μας δικαιολογεί να μην ψάχνουμε από τώρα, έτσι δεν είναι; Οσο για τη σωτηρία της πατρίδας μας, αυτό είναι υπόθεση του καθένα από εμάς και όχι οποιασδήποτε ομάδας. Αν ο καθένας μας έκανε αυτό το λίγο που πρέπει, τότε πολλά πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Greek Mason.
Πάντα σ'ένα κοπάδι με πρόβατα χρειάζεται και ο τσοπάνης με το τσοπανόσκυλο.Τα πρόβατα "ίσως θέλουν"να βοσκήσουν αλλά μόνα τους δε μπορούν.Χωρίς καθοδήγηση δεν κάνουνε κοπάδι και βόσκουν από δω και από κεί με κίνδυνο να χαθούνε ή να πέσουνε σε λύκους.Αυτό δυστυχώς συμβαίνει και στην κοινωνία μας.Λείπουνε οι καλοί βοσκοί και τα έμπειρα τσοπανόσκυλα..

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε μου,
Αυτο ειναι ισως το μονο κειμενο στο οποιο τολμω να εκφρασω τη διαφωνια μου,οχι ως την ορθοτητα και το υφος του,αλλα...να...πως να το πω? Ο φουκαρας ο Brown αφησε και λιγα πραγματα απ'εξω στις περιγραφες του. Πιστευω οτι αν υπαρχει ΜΙΑ ημερα (νυχτα) που ενας Τεκτων θυμαται με νοσταλγια,ειναι το "ονειρο" που εζησε απο την ωρα που πρωτομπηκε στο οποιοδηποτε Τεκτονικο "Μεγαρο" κοιταζοντας γυρω του,ως τη στιγμη που αποχαιρετησε την παρεα μετα το ποτηρι της Αγαπης. Με το πονημα σας αυτο ισως "σβηνετε" πολλη απο τη μαγεια των ωρων αυτων. Την αναμονη,την προσμονη...
Με εκτιμηση
Γιωργος Γ.

GREEK MASON είπε...

Aγαπητέ Ανώνυμε της 25/3, συγχώρεσέ με που μόλις είδα το σχόλιό σου και δέησα να σου απαντήσω σχεδόν 3 μήνες αργότερα. Θεωρώ ότι όλα όσα περιέγραψα είναι περιφερειακά στην ίδια τη διαδικασία της μύησης και ο λόγος που τα ανέφερα έχει να κάνει με όλες αυτές τις ανοησίες που ακούγονται από διάφορους ψεκασμένους συνωμοσιολόγους. Άλλωστε, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, η μύηση είναι μια διαρκής διαδικασία που δεν τελειώνει με το πέρας της ημέρας εκείνης, αλλά μας έρχεται στο μυαλό κάθε φορά και ανακαλύπτουμε μέσα μας νέα μηνύματα και αλληγορίες που ήμασταν πολύ ...ζαλισμένοι εκείνη τη μέρα για να τα κατανοήσουμε. Υπό αυτό το πρίσμα, η δημοσίευσή μου είναι σα να λέω ότι ένας παπάς φοράει το πετραχήλι του πριν τελέσει το μυστήριο της Θείας μετάληψης, χωρίς καν να αναφέρω τι συμβολίζει αυτό το μυστήριο... (τυχαίο παράδειγμα, μια και ο Τεκτονισμός δεν έχει θρησκευτική υπόσταση)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα,ενδιαφερομαι να γινω μασονος,μενω θεσσαλονικη και καθως δεν εχω καμια γνωριμια με καποιον μασονο,θα ηθελα λιγη βοηθεια σχετικα με τι μπορω να κανω,που να απευθυνθω κτλπ το email μου ειναι aggelos.kapoios1995@gmail.com περιμενω επικοινωνια,ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε...

all we need is lightning with power and might...

Ανώνυμος είπε...

με ολο το σεβασμο και ολη την καλη μου διαθεση, προς τους κυριους. Αν ο τεκτονισμος δεν φταιει (μιλωντας για τα ανωτατα κλιμακια παντα) τοτε ποιος ευθυνετε για πολλες απο τις καταστασεις που βιωνουμε σαν εθνος σαν πολιτισμος και σαν οικονομια? εφοσον αποτελει μια τεραστια παγκοσμια οργανωση, η οποια αποφασιζει πολλες φορες για τις τυχες ολοκληρων λαων, πως μπορει να μην περιλαμβανει αδικια και ανηθικοτητα στους κολπους του? Αν οι τεκτονες της Ελλαδος προσπαθουν για το καλο της χωρας προσπαθουν να πεισουν αλλους τεκτονες για αυτο? (οι ερωτησεις που ουσιαστικα ειναι αποριες, δεν θετοντε απο καποιον πολεμιο της οργανωσης) και τελος, αν ο τεκτονισμος δεν θεωρειτε θρησκεια, πως ειναι δυνατον να μην γινεται δεκτος καποιος αθεος? και φυσικα η σταση της εκκλησιας της Ελλαδος η οποια αν δεν κανω λαθος, θεωρει την μασωνια ως αιρεση. Αναφερω ξανα πως δεν ειμαι πολεμιος αλλα καποιος "ουδετερος" ο οποιος προσπαθει να "φωτιστει".

Unknown είπε...

Ενδιαφέρομαι και εγώ ενημερώστε με αν μπορείτε mobegeorge@gmail.com

Fikardos είπε...

Ποια είναι κατ' εσάς η ορθή απάντηση στα ερωτήματα :

Τίνα τα προς τον Θεόν καθήκοντά σου;

Τίνα τα προς τον πλησίον, την Πατρίδα και την οικογένειαν;

Τίνα τα προς σε αυτόν;

Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Αγαπητέ Fikardo, οι παραπάνω ερωτήσεις κατ' εμέ δεν θα έπρεπε να τεθούν. Κι αυτό επειδή οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι η προσωπική διαθήκη του καθενός που έχει αποφασίσει να ενταχθεί στην Αδελφότητα. Αν έχεις εκτιμηθεί ως ελεύθερος και χρηστοήθης άνθρωπος, ο οποίος πληρεί τις βασικές/ελάχιστες προϋποθέσεις να αποτελέσει μέλος της Αδελφότητας, τότε είναι σίγουρο πως τα παραπάνω χαρακτηριστικά σου γνωρίσματα θα αποτυπωθούν σε αυτές που μόνος σου θα εκτιμήσεις ότι πρέπει να δώσεις. Το να σου παρέχει κάποιος έτοιμη την απάντηση δε λέει κάτι ούτε για 'σένα, ούτε για την προσωπική πορεία που θα επιθυμούσες να χαράξεις. Το χέρι στην καρδιά λοιπόν και η απάντηση θα έρθει...
Όλα τα παραπάνω προσωπική εκτίμηση ενός μέλους της θύραθεν κοινωνίας.

Fikardos είπε...

Κατατοπιστική η απάντηση Manos. Απλά περιέργεια.

Unknown είπε...

Απάντηση προς το μήνυμα του φίλτατου Ανώνυμου 2 Ιανουαρίου 2015 - 1:15 μ.μ.
1) Η έκταση της απάντησης σε κάθε ερώτηση, ώστε να "φωτιστεί", όπως γράφει ότι επιθυμεί και προσπαθεί, θα είναι μεγάλη. Δεν γνωρίζω αν ο Server του Blog έχει τέτοιες δυνατότητες.
2) Από τον πρόλογο, και τον επίλογο του μηνύματός του, ο φίλτατος Ανώνυμος εμφανίζεται να ψεύδεται ασυστόλως... Ούτε κάποιος τυχαίος ουδέτερος είναι, μολονότι επαναλαμβάνει επανειλημμένως ότι δεν είναι πολέμιος, ώστε οι υπόλοιποι μικρόνοες να τον πιστέψουμε.
3) Εν τέλει, αν επιθυμεί και προσπαθεί όντως να "φωτιστεί", τα θέματα/ερωτήσεις/απορίες έχουν τεθεί προ πολλού, οι δε απαντήσεις βρίσκονται στο Internet, όπως και σε βιβλιογραφία. Ας ψάξει να βρει ό,τι ζητάει.

Αγαπητότατε φίλε
4) Φυσικά οι απαντήσεις σε όλα αυτά χρειάζονται και κάποιον κόπο. Αν εσύ βαριέσαι να βάλεις, ακόμα και απλώς, τόνους στο μήνυμά σου, αν ζητάς τροφή μασημένη, πες μου έναν καλό λόγο ώστε να "φωτιστείς"!
5) Αν εσύ προτάσεις ειρωνεία προς άλλους, πρόσεξε καθώς -μάλλον- κάπου θα σε περιμένει ειρωνεία!!
"Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις!" Τα λόγια αυτά δεν τα είπε κάποιος τυχαίος, ούτε προς κάποιον τυχαίο! Φαντάζομαι, ότι γνωρίζεις μεταξύ ποιών έγινε ο διάλογος (διδασκαλία του ενός προς τον άλλον! (Αν δεν γνωρίζεις υπάρχει η φράση στο Google ώστε να σε πληροφορήσει σχετικώς)
Ίσως, μάλλον, να επιθυμείς να εμμείνεις στις απόψεις σου. Είναι δημοκρατικότατα κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμά σου! Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχρεωτικά, ότι οι απόψεις σου είναι και οι σωστές! ...Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για μένα και τις δικές μου απόψεις!
Όποτε επιθυμείς να φωτιστείς, ως φιλική πρόταση/συμβουλή, ξεκίνα από την εκμάθηση των Ελληνικών (Ορθογραφία, Γραμματική, κλπ).

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

καλα ενταξει...δε περιμενα και κατι καλυτερο. πραξετε οτι νομιζετε παιδια..εγω δε εγραψα εδω για να αντιπαρατεθω

Ανώνυμος είπε...

εντός λίγων εβδομάδων θα ενταχθώ και εγώ στον τεκτονισμό.
εκείνο που μου με προβληματίζει και έχω μεγάλη απορία και δεν ξέρω είναι σχετικά με το αν θα πρέπει να μάθω κάποια λόγια τα οποία θα πρέπει να απαντήσω κατά τις ερωτήσεις που θα μου κάνουν κατά την μύηση.
Θα το εκτιμούσα εάν κάποιος μου έδινε μια απάντηση …
Ευχαριστώ
Γ

Ανώνυμος είπε...

Προς απάντηση στο σχόλιο: Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Greek Mason.
Κατ'αρχήν να σ'ευχαριστήσω που επιμένεις ακόμα μαζί μου και μου απαντάς.Έχεις δίκιο σε αυτά που λές.Είναι δυνατόν μία κοινωνία 8000 ετών να ερμηνευτεί σ'ένα Μπλόγκ του διαδικτύου;Όσον αφορά για να ενταχθώ ,άμα κατάλαβα καλά, να ενταχθώ στις τάξεις του Τεκτονισμού για να καταλάβω κάποια πράγματα ίσως είναι άτοπο για μένα γιατί τις απαντήσεις τις βρίσκουμε όλοι(μυημένοι και αμύητοι)μετά την φθορά της ύλικής μας υπόστασης.Ίσως ΜΟΝΟ για ένα λόγο θα ψαχνόμουνα να ενταχθώ σε μία τέτοια οργάνωση,για την ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ και μόνο γι'αυτό,όπως τότε οι Φιλικοί.Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο σκότος στην Πατρίδα μας άρα και σκότος στην ψυχή μου.Ευχαριστώ..

Για πατρίδα θα έπρεπε όλοι να βλέπουν τον πλανήτη Γή και καμία χώρα διότι τις χώρες τις όρισαν αυτοί που θέλησαν να χωρίσουν τους λαούς για να τους βάζουν μετέπειτα να αλληλοσκοτώνονται μεταξύ τους όταν υπερβαίνουν τις πληθυσμιακές αντοχές του πλανήτη και τα όπια συμφέροντα όσων χειρίζονται τα κράτη. Για πια πατρίδα θα θυσιαστείς εσύ και απόγονοι σου? Για τα συμφέροντα αυτών που θα σε στείλουν στον πόλεμο από τον καναπέ τους? Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ: https://www.youtube.com/watch?v=D9xFFyUOpXo