Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Ο Ναζί μέσα μας...Καλέ μου φίλε και (αδικαιολόγητα) επίμονε αναγνώστη της αμπελοφιλοσοφικής μου στήλης, Θανάση, αυτές τις μέρες ακούω πολλούς συμπολίτες μας να επιχαίρουν επειδή οι εκπρόσωποι του Ναζισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν πάρει σειρά ένας-ένας για τα κρατητήρια του Κορυδαλλού.

Δεν θα ήμουν ποτέ αυτός που θα τολμούσε να τους χαλάσει τη χαρά για το γεγονός αυτό, άλλωστε είναι κάτι που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του Δυτικού Κόσμου θα ήταν αυτονόητο και φυσικό επακόλουθο των πράξεων και των λόγων αυτού του είδους των ανθρώπων. Αυτό όμως που εξακολουθεί να προβληματίζει τους κάθε λογής δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, είναι το γεγονός ότι το πολιτικό μόρφωμα το οποίο οι συγκεκριμένοι κύριοι εκπροσωπούν, εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά προτιμήσεως από τους συμπολίτες μας, στις διάφορες δημοσκοπήσεις που γίνονται.

Η εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει στο φαινόμενο αυτό είναι ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος, απελπισμένος και θυμωμένος με τους πολιτικούς που καθόριζαν τις τύχες μας εδώ και 40 χρόνια και επιλέγει να ψηφίσει κάποιους που θα μπουν στη Βουλή και θα βρίσουν, θα προπηλακίσουν και θα εξευτελίσουν τους εν λόγω πολιτικούς, μια και ο κυρ-Παντελής αισθάνεται εντελώς αδύναμος να το πράξει.

Είναι όμως έτσι Θανάση μου; Μήπως με την εξήγηση αυτή ουσιαστικά υιοθετούμε τη θέση του αμέτοχου θύματος και “καθαρίζουμε” από οποιαδήποτε ευθύνη θα απαιτούσε όχι μόνο αλλαγή της συμπεριφοράς μας, αλλά και αυτοκριτική;

Ο κ. Μιχαλολιάκος και οι συν αυτώ εκπροσωπούν μια συγκεκριμένη ιδεολογία που δεν κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες να κρυφτεί και να παρουσιαστεί ως κάτι άλλο από αυτό που είναι. Μια ιδεολογία μίσους, ξενοφοβίας, ρατσισμού και ανιστόρητης αίσθησης ανωτερότητας απέναντι σε ορισμένες ομάδες σκουρόχρωμων ανθρώπων, συνήθως αυτών που θεωρούν ως “κατώτερους” μια και (Θεός φυλάξει) δεν θα διανοούνταν καν να παρουσιάσουν αυτό το πρόσωπο στους εξ Εσπερίας ορμώμενους συνανθρώπους μας, Γερμανούς, Γάλλους ή Αμερικανούς. Μια ιδεολογία που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όρους όπως “ανθρώπινα δικαιώματα”, “ισονομία” και “δημοκρατικές διαδικασίες”, στηριζόμενη αποκλειστικά στην Αρχή του Ενός, σε μια φτηνή και θλιβερή αναπαραγωγή των Χολιγουντιανών σόου του αλήστου μνήμης Γ' Ράιχ.

Συνεπώς, καλέ μου Θανάση, δεν θα μπορούσε να είναι μόνο η οργή που νοιώθουμε ως εξαπατημένοι πολίτες, ο καθοριστικός παράγοντας που ωθεί κάποιους συμπολίτες μας να επιλέγουν αυτό το Ναζιστικό μόρφωμα. Είναι σα να λες ότι επιλέγεις ένα άθλιο αλλά πανάκριβο αυτοκίνητο που καίει το καταπέτασμα και έχει τα ίδια “κρατήματα” με 95χρονο στις πλαγιές του σκι, μόνο και μόνο επειδή έχει ευρύχωρα τασάκια. Η μόνη εξήγηση για μια τέτοια απόφαση, είναι η συναισθηματική και πνευματική ταύτισή σου με το αντικείμενο της επιλογής σου αυτής.

Πριν από 2 χρόνια, έπεσα επάνω στην έρευνα που είχε κάνει, από το 1958 ως το 1983,  ένας από τους πιο γνωστούς ψυχολόγους του 20ου αιώνα, ο Lawrence Kohlberg (1927-1987), επάνω στα επίπεδα της ηθικής ανάπτυξης του ανθρώπου (Stages of Moral Development) και σου είχα αναλύσει τα βασικά σημεία της έρευνας αυτής σε κάποια σχετική ανάρτηση (http://mason100.blogspot.gr/2011/01/blog-post_9692.html).

Παρακολουθώντας λοιπόν τα στάδια της ηθικής ανάπτυξης ενός ανθρώπου, από το 1ο επίπεδο της βρεφικής ηλικίας, μέχρι το 6ο επίπεδο του Φωτισμένου Ανθρώπου, είναι εύκολο να εξηγήσεις ορισμένες συμπεριφορές των συνανθρώπων μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε την ηθική μας πέρα από ορισμένα επίπεδα και τόσο η συμπεριφορά μας, όσο και οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας αντανακλούν ακριβώς αυτή μας την ιδιότητα.

Αναλύοντας αυτή τη συνειδησιακή εξέλιξη του Ανθρώπου, έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε, καλέ μου φίλε, ότι ο Ναζισμός δεν είναι μια πολιτική ιδεολογία, αλλά μια ψυχική και διανοητική κατάσταση με την οποία γεννιόμαστε. Μέσα στις πάνες μας, αλλά και για αρκετά ακόμα χρόνια, είμαστε όλοι Ναζί. Μη φανταστείς βέβαια ένα νήπιο με ψηλές μπότες και μαστίγιο, αλλά ένα ανολοκλήρωτο ανθρώπινο όν που λειτουργεί με βάση τις βιολογικές ανάγκες του, την αγάπη και εξάρτηση που νοιώθει για τους γονείς του (που είναι οι ομορφότεροι, δυνατότεροι και εξυπνότεροι του Κόσμου), το φόβο του Άγνωστου έξω από το σπίτι του και την αγελαία συμπεριφορά του στον παιδικό σταθμό. Ένα παιδί, που τρέμει την απόρριψη από τους αγαπημένους του και καθορίζει τη συμπεριφορά του σε συνάρτηση με την τιμωρία στην οποία ενδέχεται να υποβληθεί.

Αν μια τέτοια συμπεριφορά, όμως, φαίνεται χαριτωμένη και αναμενόμενη από ένα 5χρονο παιδάκι, φαντάζει αποκρουστική και θλιβερή όταν τη βλέπουμε να εκδηλώνεται από ένα σαραντάχρονο νταγλαρά με μαύρο μπλουζάκι και παντελόνια παραλλαγής, ή ένα κουκουλοφόρο οπλισμένο με μολότωφ και λοστούς.

Βλέπεις, Θανάση μου, ο Ναζισμός, ως ψυχολογική και διανοητική κατάσταση δεν εκδηλώνεται μόνο σε όποιον δηλώνει Χρυσαυγίτης. Είναι ένα φαινόμενο που διαπερνά τις πολιτικές περιχαρακώσεις του καθένα μας και “μιλάει” στην ψυχή αυτών που δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν το χαρακτήρα τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιλαμβάνονται το δηλητήριο που τους ποτίζει. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ο Ναζισμός σαν ψυχική κατάσταση μιλάει στο πρωτόγονο κομμάτι του μυαλού μας, αυτό που είχαμε πριν αποκτήσουμε τη δυνατότητα χρήσης του Ορθολογισμού και πριν επιτρέψουμε σε ανώτερες διανοητικές λειτουργίες και συναισθήματα να εκφραστούν. Είναι, με λίγα λόγια, μια κατάλοιπη συμπεριφορά από την εποχή που οπλισμένοι με ένα κοντάρι με μύτη οψιδανού ή βασάλτη, προσπαθούσαμε να επιβληθούμε στο περιβάλλον και στις άλλες φυλές γύρω μας και να επιβιώσουμε.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας “πολιτικός” σχηματισμός που πρεσβεύει όλα αυτά τα κατώτερα στοιχεία της ύπαρξής μας, δεν του προσδίδει καμιά νομιμοποίηση ως ιδεολογία. Εξακολουθεί να είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που έρχεται από το σκοτεινό παρελθόν του ανθρώπινου γένους και εκεί θέλει να μας γυρίσει.

Οι γνωστοί μας Χρυσαυγίτες μισούν τους μαύρους, τους ξένους, τους αλλόθρησκους ή όποιον άλλο είναι διαφορετικός από αυτούς. Οι “άλλοι” Ναζί μέσα στην Κοινωνία μας, όμως, οι διασκορπισμένοι σε όλο το πολιτικό φάσμα, μπορεί να έχουν άλλους στόχους για το μίσος τους. Τους αστούς, τους μορφωμένους, αυτούς που κατάφεραν κάτι περισσότερο στη ζωή τους, αυτούς που έχουν διαφορετική ιδεολογία, αυτούς με τους οποίους δεν συμφωνούν.

Βλέπεις, Θανάση μου, ο Ναζισμός δεν προσδιορίζεται από τα πράγματα, τις ιδεολογίες ή τους ανθρώπους με τους οποίους “δεν κάνεις χωριό”, αλλά ο ΤΡΟΠΟΣ που εκφράζεις την αντίθεσή σου αυτή, δηλαδή με ύβρεις, με απειλές, με βία και με την καταστροφή όλων αυτών που δεν ανήκουν στον κύκλο σου.

Είναι λοιπόν καιρός για όλη την Ελληνική Κοινωνία να ανακαλύψει το Ναζισμό μέσα της και να τον ξεριζώσει, γιατί η επικέντρωση της οργής της σε ένα μόνο πολιτικό σχηματισμό, (όσο αποκρουστικός κι αν είναι αυτός) της δίνει το άλλοθι να μην κοιταχτεί στον καθρέφτη για άλλη μια φορά...11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη προσέγγιση που ΄χω διαβάσει για το θέμα του Ναζισμού

morfeas είπε...

δεν έχω λόγια,εύγε για την ανάλυση

Ανώνυμος είπε...

επειδη βαριεμαι να σου τα γραφω οπως θα επρεπε κ επειδη θα τα μεταφρασεις οπως θελεις
διαλεξα να σου τα γραψω ετσι ξερα, σαν το κεφαλι σου
κανενας δεν ψηφισε τα καθηκια που κατεστρεψαν την χωρα για να κανουν οτι εκαναν, δεν ψηφιζει ο κοσμος χρυση αυγη μονο απο αντιδραση
οσο για το αρθρο σου
καλυτερα να εβαζες το δαχτυλο σου στον κωλο σου κ ν αυτοκτονησεις
εμετος,,,,,,,,
που το λες κ αρθρο
ανοητη οντοτητα

Ανώνυμος είπε...

HTML

GREEK MASON είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε, εάν, μετά από όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, επιμένεις να προσπαθείς να μας πείσεις ότι είσαι απλά ένας αγανακτισμένος και αγνός Πατριώτης, μη χαλάς το σάλιο σου. Ένας Ναζί είσαι και θα έλεγα να το συζητήσεις με τον ψυχίατρό σου, όχι μαζί μου.
Καλό καλοκαίρι να έχεις και φόρα κάτι πιο ανοιχτόχρωμο γιατί θα σκάσεις από τη ζέστη

Ανώνυμος είπε...

τοση μεγαλη σοφια....
διαβαζα να δω που φτανει η φαντασια σου.
Τζαμπα χρονο εχασα
Κατσε λοιπον να ανεχεσαι ολους αυτους που σου εκλεψαν τη χαρα και ....γιατι οχι; ξαναψηφισε τους να σε πανε πιο βαθεια στην απογνωση

Ανώνυμος είπε...

τοτε να μην τον ξαναδιαβασεις φιλε μου αφου χανεις τον χρονο σου. απλα πραγματα. και στις 25 ψηφισε οτι σου λεει η συνειδηση σου και ασε τους υπολοιπους στην ησυχια τους αφου δεν παιρνουν απο λογια οπως ειμαι σιγουρος θα πιστευεις

THEOFILOS SOF είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΖΗΤΏ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΝΑΖΙΑΣΜΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΕΒΡΟΜΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ

Mdouke είπε...

Εισαγωγικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον αρθρογραφικο χαρακτήρα σας κ την "αναλαφρη-διασκεδαστικη" κ τόσο περιεκτικη (έναντι του ξυλινου λόγου)γλώσσα που χρησιμοιειται.Ως άλλος "Θανάσης"ανοιχτός σε ωριμο διάλογο θα έλεγα πως δίνεται τροφή μέσα από τα άρθρα σας,για κλυδωνισμους των εγκεφαλικων κυττάρων που λόγω της πληροφοριακης (επανάστασης-επιρροης)σύγχυσης που υπάρχει επέλεξαν να πάνε διακοπές all inclusive,σε κάποιο αδιοδοτημενο Η μη κανάλι,σε μια κίτρινη φυλλαδα,σ ένα" πειρατικό"σταθμό,κάθισαν στις ξύλινες καρέκλες καφενειου (όχι βενετσιανικου στυλ με 2μετρα πλάτη)κ έπαιζαν με τους φελους περιμένοντας το ουίσκι να ωριμάσει...κ αφού ωριμασε...
ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ
κ κάνοντας ανασυνταξη δυνάμεων έπιασαν δουλειά.
Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο άρθρο,ανατρεχοντας σε ιστορικά γεγονότα,ταξιδεύοντας αν τον κόσμο,ανταλλαζοντας" κουλτούρα" κ αναπνεωντας διαφορετικό "ψεκασμενο"αέρα
#Αιρω το...# Ερωτω:
Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα?
Μήπως είναι άλλο ένα παιχνίδι για την δημιουργία της σύγχυσης..? Γιατί δίνεται βήμα στη Λέξη" ΝΑΖΙΣΜΟΣ" κ τη στολιζεται με καταστάσεις κ πρόσωπα που μπορεί απλά να είναι άλλη μια χολυγουντιανη παραγωγή του Spielberg απ την τελευταία χρηματοδότηση που του δόθηκε απ το Langley.
Γιατί τη λέξη ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ την συναντάμε σε συγκεκριμένα επαγγέλματα (πλέον) κ στο πολιτικό στερέωμα αυτης της χωρας υπάρχει μόνο σε ιστορικες αναδρομες βλ Καποδίστριας.
Μήπως πρέπει το #...ανάστημα#ψυχικο κ σωματικό ΟΛΩΝ μας να πάρει πλέον τη θέση του στο Stutus Quo της εποχής..?Η μήπως δεν μας αφήνουν..?παρ αυτα πιστεύω το άρθρο είχε ατοπηματα αρκετά χωρίς να θέλω να χρωματιστω πολιτικά.
Όσο για τον ψυχίατρο που αναφέρεται,ο γεωργος στην Αρτα,ο ψαράς στους Φούρνους κ ο κτηνοτροφος στας Σερρας θα σου πουν πως αν θες ψυχαναλυση κ θεραπεία έλα το χαραμα παρέα στη δουλειά...
Συγνώμη αν κούρασα
Θα χαρώ να ξαναδώ έργο σας.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι αλλά το άθρο σου δεν αποκαλύπτει την αλήθεια.
Αντιθέτος το καλύπτεις μέσα στην ομίχλη της δήθεν Δημοκρατίας.
Σου θυμίζω τα μαύρα και άσπρα τετράγωνα στο δάπεδο, όπου δεν ορίζεται απο κανένα του πώς θα κίνηθεί σε αυτή τη διπολική δημιουργία.